Парите, които нашите сънародници зад граница, изпращат на своите близки у

...
Парите, които нашите сънародници зад граница, изпращат на своите близки у
Коментари Харесай

Рязък спад на парите, които гурбетчиите внасят в България

 Парите, които нашите сънародници зад граница, изпращат на своите близки у нас, са намалели близо 9 пъти в резултат на ковид-кризата. Това демонстрират данните на Българската национална банка, пише bgonair.bg. За първата половина на годината емигрантите са изпратили в България към 266 млн. евро. Това е с близо 60 на 100 по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато изпратените средства са 636 млн. евро. Традиционно най-вече пари изпращат българите в Германия. През последните шест месеца оттова в България са получени 55 млн. евро или три пъти по-малко спрямо 2019 г. 

Българската общественост в Съединените щати е изпратила към 51 млн. евро. На трето място е Испания с 30 млн. евро. Англия, Гърция и Италия също са измежду страните, от кое място идват най-вече емигрантски пари. Световната банка вече прогнозира срив в преводите на мигрантите към техните родни страни поради епидемията от ковид, която усили фрапантно безработицата в целия свят. Предвижда се паричните преводи към страни с ниски и междинни приходи да паднат с близо 20% до 445 милиарда $, което съставлява загуба на решителен избавителен запас за доста уязвими семейства.

С близо 370 млн. евро по-малко са превели сънародниците ни зад граница към своите семейства за първите шест месеца на годината. Статистиката включва изпратените средства от трайно заселилите се в чужбина българи, както и спестените и върнати пари от сезонните служащи. " По данни на Българска народна банка са малко над 2 милиарда годишно, в случай че вземем данните за 2018 и 2019 година, т.е. последните години преди рецесията. Съизмерено към българската стопанска система това е над 3 % от Брутният вътрешен продукт и евентуално над 5 % от общото ползване в страната ", счита Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

Експертите чакат, че поради намаляването на работните места зад граница, и през идната година много наши сънародници, изпаднали от трудовия пазар в чужбина, ще се върнат у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР